szombat , 23 február 2019
SIMCO » rFactor 2 GYIK

rFactor 2 GYIK

Előszó az admintól:
Az rFactor 2 2010-ben jelent meg, ám ez még nagyon korai volt. Sokan, köztük én is, első próbálkozások után levontam a következtetést, ez a játék nem jó, és nem is lesz az. Ám 2014-ben az ISI rájött, ebből az alapból (Gmotor2) nem lehet többet kicsikarni, csak úgy, ha jelentősen növelik a memória felhasználást, azaz kihasználja az rF2 ami a gépekben már elérhető.

Így 2014-ben átálltak a 32bites rendszerről 64bit-esre. Ezzel azonnal játszhatóvá vállt a játék. Az rFactor2 fejlesztése drámaian felgyorsult, build*-r?l build-re egyre jobb.

2016 év végén a Studio-397 felvásárolta az ISI-t?l az rFactor 2-t. 2017-ben a játékot átírja DX11-re, amitől jelentős gyorsulás, és grafikai javulás várható.

*build: a fejlesztéseket tartalmazó csomag.

Utolsó GYIK frissítés: 2017.09.28.
Jelenlegi build: 1108
DX11 verzió: beta

Ha az alábbi tartalomban nem találod kérdésedre a választ, kérdezz a fórumban!

TARTALOM:

 1. Még nem vettem meg a játékot, és nem tudom, hogy a gépem megfelelő-e?
 2. Érdemes megvenni? Jobb, mint az rFactor 1? Mi a különbség?
 3. A játék telepítése, megvásárlása.
  3b. A DX11-es verzió használata
 4. Hogy tudok a játékba telepíteni módokat? Fel és leiratkozás a Steam-en.
 5. Hogyan tudok különböző autókat, különböző pályákon kipróbálni?
 6. rFactor 2 frissítése.
 7. Nem jól jelenik meg a nevem a játékban!
 8. Egyedi festés használata.
 9. Kormány beállítása, FFB, stb.
 10. Grafikai beállítások, több FPS.
 11. Nem jelennek meg autók körülöttem
 12. Plugin-ok használata
 13. Hülye vagyok a setupoláshoz, mit csináljak?

************

Nagyon fontos! Sehol ne legyen ékezet a játékban. Se profilnév, se a vásárláskor megadott név tartalmazzon ékezetet!

1. Még nem vettem meg a játékot, és nem tudom, hogy a gépem megfelel?-e?

Ezt nagyon egyszerűen leellenőrizheted. A Steam-en elérhető a játék demója, azzal kipróbálhatod.

Minimum Windows7 64bit-es operációs rendszer kell a futtatáshoz! A 64bit-es operációs rendszer már jóval több memóriát tud lekezelni, jó teljesítményhez javasoljuk, hogy minimum 8GB legyen.

Továbbá javasoljuk, hogy Intel + Nvidia kombinációt válasszatok, ha új gépet építetek, vagy vesztek. Igen, ez drágább, de sokkal jobban működik ilyen környezetben a játék.

2. Érdemes megvenni? Jobb, mint az rFactor 1? Mi a különbség?

Az rFactor 2-ben jelentős újdonságok vannak, amit még felsorolni is nehéz. Ami viszont fontos, rengeteg eleme hasonló, így könnyű az átállás. Már van eső, széljárás, pálya gumizódás, ideális ív melletti gumitörmelék. Jelentősen érzékenyebb, és jobban kalibrálható FFB. Gumik viselkedése is fejlődik, már sokkal több paraméterrel bír, a gumikat el lehet fékezni, van száraz és eső gumi, persze ez mod függő is.

Grafikailag is nagy az előrelépés. Dinamikus árnyékolás mellett, a dinamikus időjárás is sokat dob a játék kinézetén. A pálya menti személyzet animált, ahogyan a zászló jelzések is.

Elérhető már az egyedi skin is, melyet online a többiek is láthatnak. Sok modot le sem kell töltened, hisz fellépéskor a szerverre, az letöltődik.

3. A játék telepítése, megvásárlása.

A játékot Steam-en veheted meg. 2016 év végén megszüntették az előfizetést, és a többféle vásárlási módot. Már csak egy összegű vásárlás van. Aki korábban megvette, és bármilyen csomagban is volt meg a játék, az a Studio-397-től ajándékba megkapta a játék lifetime verzióját.

 • A Steam-en megveszed a játékot.
 • Fontos, az alapbeállítása a játéknak az, hogy minden gyári módot letölt az első indításkor. Érdemes ezekről leiratkozni, ha nincs rá szükséged, jelentős tárhely szabadul fel.
 • A Steam egy előre beállított helyre akarja telepíteni a játékot, ezt nem javasoljuk, mert nagyon leterheli a rendszer lemezt (C:). Ha van több meghajtód, rakd inkább máshova. FONTOS! Soha ne telepíts olyan könyvtárba, amiben ékezet vagy szóköz van.

3b. A DX11-es verzió használata

A DX11-es verzió jelentősen fejlettebb, mint a DX9-es, amit alapból telepítesz. A DX11-es verzió jelenleg beta állapotban van. Ugyan szebb, és sokkal többet tud, még nem javasoljuk az átállást rá, mert ezzel együtt sok minden nem működik. A telepítésének módja az alábbi oldalon található. Kipróbálása után ugyanez a módszer a DX9-re való visszaállításra.

Fontos! Ha nem indul el a DX11-es verzió, akkor az egyedi pluginokat, amiket telepítettél, ki kell törölni.

4. Hogy tudok a játékba telepíteni módokat? Fel és leiratkozás a Steam-en.

Ez a része, ami teljesen eltér az rFactor 1-től, sőt 2015-ben tovább újítottak rajta, elsőre bonyolult, de hosszútávon nagyon megkönnyíti az életet. Nincs többé összeakadó tartalmak, hisz mindent külön telepít. Hátránya, hogy egy idő után hatalmas lesz az rF2 mappa, így időnként érdemes takarítani.

Mod, pálya telepítése

 • A letöltött file-t bemásolod a a SteamKönyvtár/Steam/Steamapps/common/rFactor 2/Packages
 • Elindítod a launcher-t és a baloldali második ikonra, a content fül-re kattintasz.
 • Itt könnyen megtalálod a felrakott mod-ot és jobb egérrel installálod.
 • Változtathatsz a packages mappa elérésén, így könnyebben tudsz navigálni (content fül, alul kis plusz jelnél kell új elérést megadni)
 • Ha le akarsz törölni egy modot, pályát, és nem tudod, mert dőlttel van szedve, akkor azt jelenti, hogy valami más mód is használja. Tartsd rajta az egeret, és kiírja, hogy melyik az.

Steam fel és leiratkozások

 • A modok bemásolgatása mellett, a másik modtelepítési mod a Steam való műhelyben (workshop) feliratkozás modokra.
 • Az rFactor2 első indításakor minden gyári tartalmat telepít.
 • Feliratkozás: Steam-en megkeresed az rFactor2 oldalát > Közösségközpont > Műhely > A kilistázott tartalmakra beléphetsz, és ott feliratkozhatsz
 • Leiratkozás: Belépsz a Steam-re a felhasználóneveddel > rFactor 2 Műhely > Jobb oldalon találod a “Műhely file-jaid > Feliratkozott elemek > Leiratkozás

5. Hogyan tudok különböző autókat, különböző pályákon kipróbálni?

Mivel a modok sokszor csak adott autót és pályákat engednek használni, gond lehet, hogy nem tudod azon a pályán kipróbálni a letöltött autót ahol szeretnéd. Ezt mégis megteheted, ha a Single Player módban kiválasztott az All Cars and Tracks lehetőséget. Így már bárhol, bármilyen autóval kőrözhetsz.

6. rFactor 2 frissítése

2016 óta csak Steam-en érhető el az rFactor 2. A frissítése automatikus, a Steam elindításakor magától megtörténik.

7. Nem jól jelenik meg a nevem a játékban!

 • Név megváltoztatása következő file-ban lehetséges
  rFactor 2/UserData/Player/player.JSON vagy Users\<neved>\AppData\Roaming\.rFactor\rFactor.name
 • Megnyitod szövegszerkesztővel

“Original Driver”:”Keresztnev Csaladnev“,
“Package Dir”:”Packages”,
“Player Name”:”Keresztnev Csaladnev“,
“Player Nick”:”nicknev“,

Ha mindig visszaírja rossz névre, akkor a file-t read only-vá kell tenni.

Ha így sem megy, nézd meg ezt a programot.

8. Egyedi festés használata

Ott, ahol a szerver engedi, lehet menni egyedi skinnel.

 • Elkészíted a skin-t, lemented ezekkel a beállításokkal http://rfactor.net/web/wp-content/uploads/2013/02/nvidiatools.png
 • A file neve legyen alt.dds
 • Elindítod a játékot, kiválasztasz egy autót, mindegy melyiket.
 • Tuning > Create Dir > felül kiírja, hogy hova mentette a skint
 • Megkeresed, és felülírod az alt.dds-el
 • Vissza a játékban, tuning, lapozással kiválasztod a skint.

9. Kormány beállítása, FFB, stb.

Nagyjából ugyanaz, mint rFactor 1-nél, de sokkal több mindent lehet állítgatni. Alapból ritkán kalibrálja rosszul a játék, de erre kis időt érdemes szánni.

Az FFB Smoothing, az az a FFB simítása fontos újdonság, ezzel tudod finomítani, mennyire rángasson a kormány rázóköveken, útegyenetlenségeken. Jó érték 1 és 2 között van. Nincs bevált recept, próbálgasd.

Fontos! Minden autóhoz külön megjegyzi az FFB beállítást, így van ahol erősebb, van ahol gyengébb beállítás kell. Minden autóra külön állítgathatod.

10. Grafikai beállítások, több FPS.

Javasoljuk, hogy Single Player módban állítsd be a grafikát. Fontos tudnivalók:

 • Offline, AI-k ellen mindig kevesebb az FPS mint online játékban. Az oka, hogy a processzort jelentősen terheli az AI-k mozgásának kiszámolása.
 • A legnagyobb terhelést a pálya adja, főként ennek a grafikai minőségének csökkentése ad több fps-t.

11. Nem jelennek meg autók körülöttem

A 910-es build-be bekerült egy optimalizálás, amivel jobb az FPS, ezt az okozza, hogy a géped teljesítményéhez próbálja igazítani az FPS-t, amit úgy ér el, hogy más autókat sorra lekapcsol grafikailag. Ez zavaró lehet. Ezért kapcsold ki az auto detail fps-t.

12. Plugin-ok használata

Egyre több plugin jelenik meg, ezeknek használata sokszor ront a játék teljesítményén, de két ilyen programot is javaslunk. Lásd az alábbi videóban.

13. Hülye vagyok a setupoláshoz, mit csináljak?

A setupolás alapja a fizikai ismeretek. Van akinek van érzéke, vagy tanulmánya ehhez, van akinek nincs. Legjobb ha kérdezel az alábbi fórumban.